W maju jak w gaju. Za chwilę pełnia sezonu, inwestycje i prace polowe w 5 gospodarstwach które uczestniczą w projekcie "Go Agri BIO" ruszyły pełną parą. Większość uczestników uporała się do końca marca z wymogami dokumentacji- wyborem jednostki certyfikującej, złożeniem wniosku, przygotowaniem planu rolnośrodowiskowego. Największą satysfakcję sprawia jednak powstanie nowych świetnych produktów ekologicznych. Jakub Chudzik, młody właściciel  ośmiohektarowego gospodarstwa w województwie świętokrzyskim ma dalekosiężne plany. Chce się wyspecjalizować  w uprawie dyni i wyciskaniu olejów na zimno, prowadzi również niewielką pasiekę. Dzięki udziale w projekcie „Go Agri BIO” zakupił specjalną tłocznię do olejów z nasion roślin oleistych – takich jak rzepak, len, czarnuszka, słonecznik, z pestek dyni. Przeprowadził już pierwsze testy. Fantastyczny olej rzepakowy, jeszcze nie dostępny w sprzedaży, mieliśmy okazję spróbować na jednym z projektowych szkoleń. 

Poniżej można obejrzeć sprawne działanie nowej tłoczni

 

Dodaj komentarz