Podczas targów bioEXPO w Nadarzynie gospodarze ekologiczni oraz doradcy odebrali nagrody w konkursach na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne”.
Wyniki XIII edycji konkursu na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne” w 2020 roku.
Przyznano 4 nagrody, w tym jedno wyróżnienie:
I miejsce : Ewa i Peter Stratenwerth – województwo mazowieckie
II miejsce : Maciej Tomczak – województwo wielkopolskie
III miejsce : Bogumiła Błoniarczyk – województwo małopolskie
Wyróżnienie : Piotr i Agnieszka Wróbel – województwo kujawsko-pomorskie.
Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2020 – Ewy i Petera Stratenwerth znajduje się 90 km na północny-zachód od Warszawy, w małej wsi o nazwie Grzybów. Peter jest Szwajcarem, który w 1989 roku przeprowadził się do Polski i kupił gospodarstwo. Od początku prowadził je metodami ekologicznymi. Jeszcze w Szwajcarii ukończył szkołę rolnictwa biodynamicznego. Ewa natomiast urodziła i wychowała się w Warszawie, z wykształcenia jest biologiem-antropologiem. W 1992r. przeprowadziła się na wieś. Gospodarstwo Ewy i Petera posiada certyfikat od 1991 roku, od początku jednostką certyfikującą jest Agrobiotest. W sumie gospodarują oni na 28 hektarach, z czego 16 hektarów mają na własność, a pozostałe 12 dzierżawią.
Ponad połowę areału (ok 12 ha) zajmują łąki i pastwiska (8 ha), które stanowią podstawę pożywienia dla zwierząt znajdujących się na gospodarstwie: 26 kóz, 2 koni, 7 krów oraz 3 jałówek. Zarówno krowy, jak i kozy hodowane są na mleko. Na pozostałym obszarze (8 ha) uprawiane są zboża, rośliny motylkowe, dynie i buraki pastewne oraz gryka. Na gospodarstwie znajduje się park maszynowy, obejmujący m.in.: traktor, pług, glebogryzarkę, siewnik, łuszczarkę i agregat przedsiewny.
Ewa i Peter prowadzą modelową serownię, w której produkują dojrzewający ser żółty oraz piekarnię. W sumie, co tydzień produkują ok 20 kg sera. W piekarni natomiast tygodniowo wypiekanych jest ok 1000 chlebów. Na terenie gospodarstwa znajduje się również młyn, w którym mielone są ziarna na mąkę wykorzystywaną do wypieku chleba oraz piec chlebowy opalany drewnem. Produkty powstałe na gospodarstwie (głównie chleby i sery) sprzedawane są w kilkudziesięciu sklepach z żywnością ekologiczną w Warszawie i Płocku, oraz na Biobazarze w Warszawie.
Prowadzenie gospodarstwa to nie wszystko- Ewa prowadzi również działania pozarządowe i edukacyjne w ramach stowarzyszenia "Ziarno", a w gospodarstwie często przyjmowani są wolontariusze i praktykanci, w tym zagraniczni. Parę lat temu udało im się dzięki Fundacji Velux utworzyć ekologiczny Uniwersytet Ludowy (EUL), w którym organizowane są kursy rolnictwa ekologicznego. Co roku, Ziarno jest również inicjatorem ogólnopolskiego zjazdu rolników ekologicznych "Dobre Żniwa", który odbywa się w okolicach Grzybowa na początku marca. Uczestnicy projketu "Go AgriBIO" mieli również okazję odwiedzić gospodarstwo Ewy i Petera w 2019 roku, w ramach szkolenia połączonego z udziałem w "Dobrych Żniwach".