Rozmawiamy z Anną Pośnik, rolniczką ekologiczną prowadzącą sprzedaż bezpośrednią dla konsumentów z Warszawy w systemie "RWS" czyli "Rolnictwo Wspierane przez Społeczność". Jest to chyba najbliższa z możliwych forma relacji producenta-rolnika z konsumentem. Kupujacy płacą rodzaj abonamentu za sezon i co tydzień odbierają paczkę ekologicznych warzyw i owoców w konkretnym miejscu dostawy (w przypadku Ani jest to warszawski Mokotów). Nie zamawiają konkretnych warzyw-paczka składa się z tego co akurat obrodziło, podzielonego na ilość osób w grupie RWS. Prawie cała produkcja gospodarstwa przeznaczona jest dla grupy, tak więc mozna powiedziec że jest to jakby zakontraktowanie produkcji przez grupe konsumentów. Ania opowiada o tym jak i dlaczego przestawiła gospodarstwo na produkcję ekologiczna oraz jakie korzyści wynikają ze sprzedaży w systemie RWS. W tym roku gospodarstwo bierze również udział w projkecie "Demokratyzacja BIO" finansowanym przez Fundację Carrefour, dzięki czemu powstaną nowe rozwojowe inwestycje-piwniczka do przechowywania warzyw oraz nowa folia. Zapraszamy do obejrzenia wywiadu

http://youtu.be/OvtgbHqwcd0

 

Dodaj komentarz