Karol  Gębka

Karol Gębka zdecydował się na powrót do kraju po paru latach za granicą i widzi tu wyraźne perspektywy dla rozwoju rolnictwa ekologicznego. Od niedawna prowadzi pięciohektarowe gospodarstwo, które przejął po rodzicach. Zdobył jednak wiedzę o rolnictwie ekologicznym i przede wszystkim doświadczenie handlowe w Farmie Świętokrzyskiej, jednym z większych producentów warzyw ekologicznych w Polsce. Rozpoczął proces certyfikacji ekologicznej w 2018 roku i jako jeden z nielicznych rolników małoobszarowych planuje sprzedawać swoje warzywa między innymi do dużych sieci handlowych. Jak twierdzi, jest to coraz bardziej możliwe, ponieważ duże zainteresowanie konsumentów i ich rosnąca świadomość sprawiają, że wielka dystrybucja coraz bardziej poszukuje produktów wysokiej jakości, lokalnego pochodzenia i z certyfikatem ekologicznym. Sam również zwraca bardzo uwagę na zdrową dietę opartą na produktach roślinnych. Czy uda mu się przekształcenie z handlowca w rolnika, czy prognozy marketingowe nie zawiodą, a pogoda nie pokrzyżuje planów? Będziemy kibicować!