Tomasz Soliński
Tomasz Soliński jest z wykształcenia architektem, a zamiłowania rolnikiem i wieloletnim działaczem ekologicznym. Jest to typowy przykład coraz częściej spotykanego, ale nadal zaskakującego „powrotu z miasta na wieś’ i konkretnie na rolę. Przejął ziemię po tacie- niewielkie hektarowe gospodarstwo w województwie łódzkim i już od paru lat uprawia warzywa na niewielką skalę. Prowadzi sprzedaż głównie dla znajomych i sąsiadów zdobywając w ten sposób doświadczenie praktyczne. Przez jakiś czas dostarczał również warzywa do włoskiej restauracji. Posadził tradycyjny sad z dawnymi odmianami i zamierza dalej rozwijać produkcje warzywniczą, ma też w planie wydzierżawienie dodatkowych hektarów. Chce wyspecjalizować się w rzadkich, nietypowych i dawnych odmianach warzyw oraz zaoferować szeroką gamę produktów bezpośrednio klientom finalnym. Jest to na pewno ciekawy kierunek rozwoju dla tak małych gospodarstw położonych blisko większych miast. Taka specjalizacja daje szanse na opłacalność produkcji nawet przy niewielkim obszarze. Tomek stawia na bioróżnorodność – ciekawy asortyment warzyw o specyficznych walorach smakowych i odżywczych. Udział w projekcie „Go Agri BIO” to dla niego okazja do profesjonalizacji swojej działalności, doinwestowania gospodarstwa, zyskania wiedzy oraz przekształcenia swojej pasji w sposób na życie. Będziemy śledzić rozwój jego produkcji i klienteli oraz to, jakie odmiany warzyw zdobędą największe uznanie wśród konsumentów.